Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi i pasternakiem z lodami o smaku orzechów ziemnych, bezą i dziadkowymi karmelkami

SKŁADNIKI - 10 SZTUK

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi

500 ml Debic Creme brulee (1)

100 g orzechów ziemnych

20 ml oleju arachidowego

Creme brulee z pasternakiem

500 ml Debic Creme brulee (2)

200 g pasternaku

20 ml Debic Roast & Fry

Karmelowy krążek

200 g Werther's Original (albo innych karmelków)

Beza podpalana

60 ml wody

230 g cukru

3 białka z jajek

szczypta soli

Dekoracja

10 suszonych skórek pasternaku

10 porcji lodów o smaku orzechów ziemnych w kształcie quenelle

PRZYGOTOWANIE

Creme brulee z orzeszkami ziemnymi

Zmiksować w robocie kuchennym orzechy ziemne z olejem na gładkie masło orzechowe. Podgrzać Creme brulee (1) i dodać masło orzechowe. Przełożyć do naczynia z litrową miarką

Creme brulee z pasternakiem

Obrać pasternak i zachować skórki. Suszyć w suszarce w 50 stopni C. Ukroić 4 równe kawałki i piec z dodatkiem Roast & Fry w piekarniku w 180 stopni C. Rozdrobnić w blenderze na puree. Ewentualnie dodać trochę wody, aby uzyskać odpowiednią gładkość. Podgrzać Creme brulee (2) i dodać purée z pasternaku. Doprowadzić do wrzenia i przetrzeć przez drobne sito. Przełożyć do naczynia z litrową miarką. Równocześnie nalać oba rodzaje Creme brulee do talerzy. Ponownie schłodzić.

Karmelowy krążek

Rozdrobnić karmelki w robocie kuchennym. Umieścić pierścienie na tacy do pieczenia z silikonową matą i niewielkim okrągłym sitkiem obsypać je zmielonym proszkiem. Wypiekać w piekarniku przez 8 minut w temperaturze 170 stopni C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kuleczkami pochłaniającymi wilgoć.

Beza podpalana

Gotować wodę z 200 g cukru do osiągnięcia 118?C. Wymieszać białka z solą w mikserze planetarnym i zacząć ubijać je na lekką masę, gdy syrop cukrowy osiągnie temperaturę 113 stopni C. Dodać pozostałe 30 g cukru, a następnie dodawać promieniście syrop cukrowy. Następnie ubić masę na najwyższych obrotach na zimno. Rozprowadzić na matach silikonowych i opiec z góry za pomocą palnika gazowego. Suszyć w suszarce przez 4 godziny w temperaturze 50 stopni C.

WYKOŃCZENIE

Nałożyć małą łyżkę masła orzechowego na Creme brulee i położyć na nie karmel. Połamać go łyżką na kawałki. Wykończyć danie bezą, jednym quenelle lodów o smaku orzechów ziemnych i chipsami z pasternaku.