Dorsz na tłuczonych ziemniakach z zielonymi warzywami i sosem z pietruszki
Składniki na 10 porcji:
- 1,8 kg filetu z dorsza
- 1,5 kg ziemniaków
- 350 g cukinii
- por
- 300 g zielonego groszku
- 300 g masła
- 400 ml tłuszczu roślinnego
- 180 g soli
- szczypta pieprzu
- majeranek
- 4 liście laurowe
- 8 szt. ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 3 pęczki natki pietruszki
- 500 ml białego wina
- 200 g miodu wielokwiatowego
- 800 ml tłuszczu roślinnego do gotowania
- 200 g masła
- 150 g szalotki
- 40 g czosnku
Sposób przygotowania:
ZIEMNIAKI TŁUCZONE:
- Ziemniaki gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi, solą i pieprzem ziarnistym.
- Po ugotowaniu odcedzamy, wyjmujemy przyprawy, a następnie rozgniatamy.
- Tak przygotowane ziemniaki smażymy na maśle.
- Doprawiamy je do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
DORSZ:
- Oczyszczoną z łusek i ości rybę dzielimy na porcje po 150 g.
- Każdą z nich zalewamy sześcioprocentową solanką na 30 min.
- Następnie rybę osuszamy i smażymy skórą do dołu na tłuszczu roślinnym przez ok. 3 min z obu stron.
ZIELONE WARZYWA:
- Pora z cukinią kroimy na drobne kawałki.
- Przesmażamy je na maśle.
- Gdy się lekko podsmażą, dodajemy zielony groszek.
- Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
SOS PIETRUSZKOWY:
- Czosnek i szalotkę kroimy w kostkę.
- Podsmażamy na maśle, następnie dodajemy miód i delikatnie go karmelizujemy.
- Do tego wlewamy wino i czekamy, aż alkohol odparuje.
- Po chwili wlewamy tłuszcz roślinny do gotowania, posiekaną pietruszkę i wszystko razem miksujemy w blenderze kielichowym.
- Całość przecedzamy przez drobne sitko i zagotowujemy.
- Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Autor: Sebastian Cichy