Przepis Marcina Filipkiewicza - Sandacz w sosie szczawiowym i z wędzonym serem podhalańskim
Składniki:
Sos szczawiowy:
75 g liści szczawiu
10 g tartego chrzanu
50 g soku z jabłek
75 g wody lodowej
100 g oliwy cytrynowej
1 g xantany
filet z sandacza
Kawior z wędzonego sera:
100 g sera wędzonego typu oscypek
300 g mleka owczego
1 g xantany
2,5 g agaru
Sposób przygotowania
Sos szczawiowy:
- Wszystkie składniki zmiksować i przełożyć na noc do lodówki.
- Przełożyć do pojemnika paco-jet i zamrozić.
- Zamrożoną masę zmiksować w paco-jet i delikatnie ogrzać przed podaniem.
Kawior z wędzonego sera:
- Wszystkie składniki dokładnie zblendować i przecedzić przez drobne sitko.
- Zagotować i przełożyć do dyspenzera.
- Ciepłą ciecz delikatnie wstrzykiwać do zimnego oleju, aby powstały drobne kuleczki przypominające kawior.
Filet:
- Filet sandacza smażyć na palonym maśle 3/4 czasu od strony skóry tak, aby się zrumieniła.
- Podajemy z sosem szczawiowym i kawiorem z wędzonego sera. Wszystko dekorujemy świeżymi ziołami.