Dzika kaczka z kaszanką, brusznicą i burakiem
Składniki:
1 pierś kaczki
2 buraki
80 g kaszanki dobrej klasy
20 g cebuli smażonej
30 g brusznicy
1 porcja demi glace
piklowana cebula
olej do smażenia krokietów
panko do panierowania
cukier
30 g masła
Sposób przygotowania:
- Chips buraczany:
Gotujemy wodę cukrową w stosunku jeden do jednego, następnie kroimy buraka na maszynie, uzyskując cienkie plasterki, które moczymy przez 15 minut w zimny syropie cukrowym. Następnie układamy w suszarce do warzyw i suszymy do uzyskania 0 proc. wilgotności w produkcie.
- Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 2 godziny w temp. 160°C. Po upieczeniu wykrawamy rolki.
- Dobrej klasy kaszankę wyciągamy z flaka, doprawiamy i łączymy z przesmażoną na złocisty kolor cebulą. Następnie formujemy kulki i panierujemy je w jajku i panko. Tak przygotowane krokiety przed zaserwowaniem smażymy na złocisty kolor i pieczemy ok. 4 minut w piecu w temp. 170°C.
- Kaczkę smażymy bez tłuszczu od strony skóry na wolnym ogniu do uzyskania 49°C. Bastujemy masłem i zostawiamy do odpoczynku.
- Mięso układamy na talerzu razem z podsmażonymi buraczkami i kaszanką oraz cebulą piklowaną. Do sosu demi glace dodajemy brusznicę i masło.
Autor: Wojciech Harapkiewicz
Zdjęcie: Krysia Lemańska