Grillowana macka z ośmiornicy z dodatkiem ziemniaków na kremie z selera naciowego i szpinaku
Składniki:
2-2,5 kg ośmiornicy
1-2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu czarnego
młode ziemniaki
ząbek czosnku, rozmaryn
seler naciowy
szpinak świeży
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Najlepsza jest świeża ośmiornica, lecz jeśli nie uda nam się kupić świeżej, możemy się poratować mrożoną, rozmrażamy, odcinamy głowę, wycinamy oczy, a ze środka usuwamy ząb. Dokładnie myjemy i wkładamy do gotującej wody z przyprawami. Gotujemy do miękkości, szacuje się mniej więcej 40-50 minut na kilogram. Zostawiamy chwilę w wodzie, żeby odpoczęła. Interesuje nas czysty smak, nie dodajemy dużo przypraw, warzyw, ziół, zaburza to naturalny smak ośmiornicy. Po ugotowaniu delikatnie czyścimy ze skóry, nie z macek. Jeśli mamy mniejszą, do 800 g, to nie ma potrzeby czyszczenia. Z takiej dużej ośmiornicy jedna macka wystarczy na osobę.
2. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.
3. Wstawiamy krem, dwa ziemniaki, 3 gałązki selera naciowego, zielone części, bez naci, sól, oliwa z oliwek, wody tylko tyle, żeby wszystko zakryło, pod koniec dodajemy szpinak. Całość miksujemy na krem i wkręcamy jeszcze oliwę z oliwek extra virgin.
4. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i smażymy na oliwie extra virgin na złoty kolor, w połowie smażenia dodajemy zgnieciony ząbek czosnku i gałązkę świeżego rozmarynu, solimy, odkładamy na bok.
5. Mackę ośmiornicy podgrzewamy w tej samej wodzie, w której się gotowała, wyjmujemy i grillujemy.
6. Sos lekko podgrzewamy i na talerzu robimy lustro z sosu, na to układamy usmażone za złoto talarki ziemniaków, na samą górę mackę ośmiornicy, wszystko polewamy jakościowo najlepszą oliwą z oliwek extra virgin.
autor: Kamil Prusicki
zdjęcie: Bartłomiej Zackiewicz