Karp w czerwonym winie
Składniki:
- 4 średniej wielkości filety z karpia
- 500-700 ml czerwonego wina
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mała bulwa selera
- 5 śliwek wędzonych (suska)
- pół pora
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- goździki
- ząbek czosnku
- tymianek
- sól i pieprz
- cukier
- gałka muszkatołowa
- 80 g masła
- 600 g jabłek (szara reneta)
- 400 g borowików mrożonych w całości
- 160 g masła klarowanego (80 g do smażenia i 80 g zimnego do sosu)
Sposób przygotowania:
- Warzywa kroić w brunoise.
- Filety z karpia umieścić w marynacie z wina, śliwki wędzonej, warzyw oraz przypraw. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 48 godzin.
- Jabłka obrać, pokroić w cząstki, a następnie dusić do miękkości z dodatkiem masła. Można dodać wody.
- Do jabłek dodać startą gałkę muszkatołową. Całość zmiksować w celu uzyskania kremowego, esencjonalnego purée.
- Rozmrożonego borowika pokroić w duże, nieregularne kawałki.
Wykonanie i prezentacja:
- Marynatę zredukować, gotując. Do sosu dodać cukier, sól i pieprz. Przecedzić.
- Osuszone filety obsmażyć na maśle, podlać sosem i dusić na wolnym ogniu przez ok. 5-10 min. Pod koniec zaciągnąć zimnym masłem.
- Podgrzać jabłkowe purée.
- Borowiki podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i czosnku.
- Na talerzu rozsmarować jabłkowe purée, następnie ułożyć filet z karpia i podlać sosem. Borowiki układać na rybie.
- Przyjemnej degustacji!
autor: Rafał Targosz