Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem

Kremowa zupa kukurydziana z Kasztelanem

Składniki:

  • 2 duże puszki kukurydzy
  • 1-2 cebule
  • 1 marchewka
  • ok. 8-10 cm kawałek pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 700-800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • żółty ser Kasztelan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż wraz ze szczyptą soli na jednej łyżce masła w garnku.
  2. W tym czasie pokrój na cienkie plasterki por, marchewkę i chili. Imbir zetrzyj na tarce.
  3. Dodaj warzywa do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażaj.
  4. Zalej całość bulionem. Dodaj odsączoną kukurydzę, zostawiając trochę ziaren do dekoracji.
  5. Gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Zblenduj całość.
  6. Posyp zupę tartym serem Kasztelan i pozostałymi ziarnami kukurydzy.