Lody pistacjowo-jogurtowe, truskawki, chałka, miód i kruszone pistacje
autor: Wit Szychowski
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml mleka
- 200 g pistacji niesolonych i 50 g zmiksowanych na pył
- chałka
- ok. 100 ml miodu
- truskawki
- masło
Przepis:
Mleko oraz 200 g pistacji zagotowujemy, następnie studzimy. Pistacjowe mleko, jogurt oraz odrobinę miodu dokładnie mieszamy i chowamy do zamrażarki. Mieszamy co 10-15 minut, aż całkowicie się zmrozi. Chałkę (proponuję kupić, a bardziej ambitnych odsyłam do google) kroimy na parę plastrów grubości ok. 1 cm, następnie rumienimy na maśle. Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Na talerz nakładamy lody, chałkę, truskawki, polewamy odrobiną miodu i posypujemy pistacjami. A dla bardziej leniwych dodam, że lody również można kupić... Smacznego!