Mazurek wielkanocny
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- masło ekstra Łaciate
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki na masę:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 150 g orzechów włoskich
- 1/2 kostki masła ekstra Łaciatego
- 2 łyżki kakao
- skórka z pomarańczy
- migdały
Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę - z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu na wierzch dodajemy startą skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować mazurek innymi bakaliami. Smacznego!
Więcej kulinarnych inspiracji na www.najlepszewkuchni.pl