Mus truskawkowy na miętowym sosie z kruszonką czekoladową
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 850 g śmietanki roślinnej 31 proc.
- 85 g cukru
- 850 g pulpy z truskawek
- 200 g roztworu żelującego z agaru
- sok z cytryny
Roztwór żelujący z agaru:
- 500 ml wody
- 30 g agaru
Sos miętowy:
- 200 g świeżej mięty
- 125 g szpinaku baby
- 150 g cukru
- 300 ml wody
Kruszonka z czekolady:
- 400 g ciemnej czekolady 72 proc.
Sposób przygotowania:
Mus truskawkowy:
- Śmietankę roślinną ubijamy na ? z cukrem. Do bitej masy dodajemy pulpę z truskawek, sok z cytryny i ciepły roztwór żelujący.
- Po wymieszaniu przekładamy do formy silikonowej i zamrażamy w zamrażarce szokowej.
- Następnie zamrożony mus zamszujemy i serwujemy na kruszonce z czekolady.
Roztwór żelujący:
- Wrzucamy agar do wrzącej wody i intensywnie mieszając, zagotowujemy przez kilka minut.
- Tak przygotowany roztwór może leżeć w lodówce w przykrytym pojemniku przez kilka dni.
Sos miętowy:
- Cukier z wodą redukujemy o połowę.
- Liście mięty i szpinaku blanszujemy, a następnie odciskamy i miksujemy przez 2,5 minuty na wysokich obrotach.
Kruszonka z czekolady
- Czekoladę kruszymy na drobne kawałki.
- Następnie dekorujemy nią deser.
autor: Sebastian Cichy