Owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Składniki na owsiankę:

  • szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

Składnik potrzebne do przyrządzenia dyni:

  • kawałek dyni
  • 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
  • cukier lub miód do smaku
  • sok z cytryny według uznania

Dodatkowo:

  • łyżka orzechów włoskich
  • 1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie: Zaczynamy od obrania dyni i usunięcia z niej pestek. Następnie dynię dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy będzie już prawie wystarczająco miękka, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy masło, miód, a dla podbicia smaku - cukier, choć ten krok możemy pominąć. Całość podsmażamy kilka chwil, aż do lekkiego skarmelizowania się dyni. Na sam koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny.

Teraz zabieramy się za przygotowanie owsianki. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane i cynamon. Przez krótki czas podtrzymujemy gotowanie, by owsianka mogła zgęstnieć. Jeśli jej konsystencja jest w naszej opinii za rzadka, możemy dosypać trochę płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię. Wykonujemy kilka ruchów łyżką, aby dynia lekko przemieszała się z owsianką, po czym całość posypujemy orzechami włoskimi. Możemy również dodać małe cząstki pomarańczy, gdyż świetnie wzbogacą one smak potrawy.