Perliczka

Perliczka

Autor: Krzysztof Bielawski

Składniki:

  • pierś z perliczki ze skórą
  • sól, biały pieprz, cukier
  • masło
  • demiglace
  • słonecznik łuskany
  • marchew
  • śmietana 21%
  • ogórek zielony
  • agar
  • koper
  • sok z cytryny
  • młoda kapusta
  • natka pietruszki
  • panko

Sposób wykonania:

Perliczkę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy masło i zamykamy w worku vacum, następnie wrzucamy do kąpieli wodnej na 30 minut w temp.58 stopni. Po upływie tego czasu smażymy perliczkę tylko od strony skóry i malujemy ją demiglace.

Słonecznik należy wypłukać i ugotować, następnie doprawić solą, masłem i demiglace, zredukować.

Ogórki myjemy nie obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach solimy i odstawiamy na sicie tak aby pozbyć się nadmiaru wody, odciskamy. Śmietanę doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem dodajemy agar i zagotowujemy, do wystudzonej śmietany dodajemy ogórki i koper, następnie za pomocą folii spożywczej formujemy zgrabny wałek mizerii. Z panko i pietruszki robimy puder blendując w termomixie, następnie obtaczamy nim nasz wałek mizerii. Marchew gotujemy do miękkości doprawiamy masłem i cukrem i blendujemy na gładki mus. Listki młodej kapusty parzymy w wodzie z cukrem, następnie suszymy liście w suszarce do warzyw w temperaturze 50 stopni tak aż struktura będzie chrupka.