Pieczone gruszki z serkiem Capri

Pieczone gruszki z serkiem Capri

Składniki:

  • 2 gruszki średnio-miękkie
  • 4 łyżeczki miodu
  • serek Capri OSM Sierpc
  • orzechy włoskie
  • konfitura z żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki myjemy, kroimy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Miąższ skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Owoce polewamy miodem i faszerujemy serkiem Capri OSM Sierpc.
  3. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i zapiekamy około 15-20 minut, aż skórka zrobi się miękka, a miąższ delikatny. 
  4. Wyjmujemy gruszki z pieca i odstawiamy na 2-3 minuty, aby nieco przestygły.
  5. Dekorujemy orzechami i konfiturą.