PIERNICOVA Zupa rybna
Zupa cz. 1
- 1 kg sprawionych, białych ryb, m.in. pstrąg, sandacz, okoń
- marchew, pietruszka, seler, por, koper włoski
- cebula palona
- korzenne przyprawy, tj. cynamon kora, kolendra ziarna, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon, goździki
- wędzona śliwka, rodzynki
WYKONANIE:
Z podanych składników ugotuj esencjonalny wywar. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
Zupa cz. 2 A?la Minute
- seler naciowy
- szalotka
- miód
- białe wino
- wywar rybny
- śliwka i rodzynki namoczone nie z wywaru
WYKONANIE:
Seler naciowy delikatnie obierz, pokrój wedle uznania i zblanszuj. W rondelku na maśle klarowanym smaż drobno pokrojoną szalotkę. Dodaj seler naciowy i drobno pokrojone owoce. Dodaj miód i białe wino. Zredukuj i dodaj wywar rybny.
Dopraw do smaku.
Zakończenie:
- filet z pstrąga z zielenicy
- kawior z pstrąga
- pstrąg wędzony
- świeży koper
WYKONANIE:
Filet z pstrąga pokrój wedle uznania. Smaż od strony skóry na maśle klarowanym, pod koniec smażenia dodaj świeże masło i polewaj rybę.
Pstrąga wędzonego, kawior, seler naciowy oraz świeży koper ułóż na talerzu według uznania.
autor: Bartłomiej Witkowski
zdj. Aleksandra Guza - Photos De Girasol