Pierogi z szarpaną gęsiną

Pierogi z szarpaną gęsiną

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej typ 00
  • 550 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 3,2 proc.
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1 cała gęś
  • 40 g suszonego majeranku
  • 2 główki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 kwaśne jabłko (np. Gloster lub Szara Reneta)
  • 1 pomarańcza
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego
  • 60 ml oleju
  • 200 g masła
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • jabłka w ćwiartkach
  • odrobina miodu
  • żurawina
  • czerwone wino
  • miód
  • szczypta soli (na konfiturę)
  • prażone orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Powoli wlewaj ciepłe mleko, aby uniknąć ?parzenia? ciasta.
  2. Następnie dodaj roztopione, lekko przestudzone masło. Wyrabiaj ręcznie ok. 30?minut (aż ciasto będzie elastyczne) lub w robocie ok. 10?minut.
  3. Podziel na cztery części, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2?godziny. Wyjmij na ok. 30?minut przed wałkowaniem.

Farsz:

  1. Natrzyj gęś olejem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na noc.
  2. Piecz w temperaturze 160°C przez około 1,5?godziny aż mięso będzie miękkie.
  3. Ostudzone mięso poszarp i wymieszaj z 200?g masła, schłódź - farsz powinien być lepki. W razie potrzeby dodaj wywar lub masło, by uzyskać odpowiednią lepkość.

Lepienie i gotowanie:

  1. Rozwałkuj ciasto (nie za cienko) i wykrawaj kółka. Nakładaj farsz i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż pierogi płasko.
  2. Gotuj w osolonej wodzie - po wypłynięciu odczekaj kilka minut.

Dodatki:

  1. Na rozgrzanej żeliwnej patelni podsmaż jabłka w ćwiartki z miodem aż skarmelizują.
  2. W rondelku podsmaż masło - zarumień je, ale nie przypal. Dodaj orzechy, sól i pieprz.
  3. Na talerz rozsmaruj konfiturę żurawinową (żurawina, wino, miód, szczypta soli), na to pierogi i polej całość palonym masłem z orzechami.

autor: Marek Sukienniczak