
Pierogi z szarpaną gęsiną
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej typ 00
- 550 ml ciepłego (nie gorącego) mleka 3,2 proc.
- 200 g masła
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 cała gęś
- 40 g suszonego majeranku
- 2 główki czosnku
- 2 marchewki
- 1 kwaśne jabłko (np. Gloster lub Szara Reneta)
- 1 pomarańcza
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 4 liście laurowe
- 5-7 ziaren ziela angielskiego
- 60 ml oleju
- 200 g masła
- sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- jabłka w ćwiartkach
- odrobina miodu
- żurawina
- czerwone wino
- miód
- szczypta soli (na konfiturę)
- prażone orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Przesiej mąkę i wymieszaj z solą. Powoli wlewaj ciepłe mleko, aby uniknąć ?parzenia? ciasta.
- Następnie dodaj roztopione, lekko przestudzone masło. Wyrabiaj ręcznie ok. 30?minut (aż ciasto będzie elastyczne) lub w robocie ok. 10?minut.
- Podziel na cztery części, zawiń w folię i schowaj do lodówki na 2?godziny. Wyjmij na ok. 30?minut przed wałkowaniem.
Farsz:
- Natrzyj gęś olejem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na noc.
- Piecz w temperaturze 160°C przez około 1,5?godziny aż mięso będzie miękkie.
- Ostudzone mięso poszarp i wymieszaj z 200?g masła, schłódź - farsz powinien być lepki. W razie potrzeby dodaj wywar lub masło, by uzyskać odpowiednią lepkość.
Lepienie i gotowanie:
- Rozwałkuj ciasto (nie za cienko) i wykrawaj kółka. Nakładaj farsz i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż pierogi płasko.
- Gotuj w osolonej wodzie - po wypłynięciu odczekaj kilka minut.
Dodatki:
- Na rozgrzanej żeliwnej patelni podsmaż jabłka w ćwiartki z miodem aż skarmelizują.
- W rondelku podsmaż masło - zarumień je, ale nie przypal. Dodaj orzechy, sól i pieprz.
- Na talerz rozsmaruj konfiturę żurawinową (żurawina, wino, miód, szczypta soli), na to pierogi i polej całość palonym masłem z orzechami.
autor: Marek Sukienniczak