Pierś z kaczki sous-vide/młoda marchew/żurawina/fondant z ziemniaków/sos z czerwonego wina
Składniki:
3 piersi z kaczki
3 gałązki świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
50 g suszonej żurawiny
100 g wina czerwonego
5 łyżek miodu
100 ml oleju rzepakowego
100 g soli morskiej
100 g cukru
250 g masła
2 ząbki czosnku
3 młode marchewki
Przygotowanie:
Pierś z kaczki nacieramy solą morską i cukrem 1:1, odstawiamy na 4-5 godzin. Następnie myjemy, osuszamy i dodajemy rozmaryn oraz masło. Gotujemy metodą sous-vide przez 90 minut w 59°C. W tym czasie z ziemniaków przygotowujemy fondanty za pomocą okrągłej foremki i konfitujemy w mieszance masła i oleju z rozmarynem i czosnkiem. Do rondelka dodajemy miód, lekko karmelizujemy, a następnie wlewamy czerwone wino i redukujemy o połowę. Dodajemy żurawinę, a na końcu zimnym masłem zagęszczamy sos. Marchew blanszujemy, a następnie bastujemy masłem i tymiankiem. Kaczkę po gotowaniu suszymy ręcznikiem papierowym, lekko nakrajamy skórę w szachownicę. Smażymy od strony skóry na zimnej patelni do chrupkości, obracamy na kilka minut. Mięso odstawiamy na kilkuminutowy odpoczynek i serwujemy.
Autor: Sebastian Cichy
Zdjęcie: Sebastian Cichy