Przepis Michała Palarczyka - Bombka kokos z ananasem

Przepis Michała Palarczyka - Bombka kokos z ananasem

Składniki:

mus kokosowy z Malibu

100 g mleka

60 g likieru Malibu 

25 g cukru

35 g żółtka

10 g żelatyny w listkach

200 g białej czekolady

600 g ubitej śmietany

Pieczony kokos

200 g śmietany 

30 g cukru

130 g wiórków kokosowych 

60 g białka 

Insert ananas 

200 g purée ananasowego 

300 g świeżego ananasa 

4 g pektyny

8 g cukru 

Prażynka

160 g biała czekolada 

30 g olej

100 g płatki kukurydziane 

 Zamsz 

100 g masło kakaowe

200 g biała czekolada 

Sposób przygotowania:

Mus kokosowy z Malibu

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wymieszać żółtka z cukrem.
  2. W rondelku zagotować mleko, następnie hartować mieszaninę gorącym płynem.
  3. Podgrzać do 82°C, zalać czekoladę i blendować.
  4. Dodać Malibu, przy 30°C połączyć ze śmietaną.

Pieczony kokos

  1. Śmietanę podgrzać do 50°C, dodać wiórki i ostudzić. Białko ubić z cukrem.
  2. Całość połączyć, rozsmarować i piec w temperaturze 170°C  przez 15 min.

Insert ananas 

  1. Pektynę wymieszać z cukrem. Ananasa pokroić w kostkę.
  2. Purée podgrzać do 40°C, dodać pektynę z cukrem i zagotować. Wymieszać z ananasem.

Prażynka

  1. Wszystkie składniki ze sobą połączyć.

Michał Palarczyk

właściciel pracowni cukierniczej Madhura oraz zwycięzca Mistrzostw Przygotowywania Deserów Expo Sweet 2020