Przepis Orsona Hejnowicza - Tatar z leśnymi gadżetami
Składniki
Olej chrzanowy:
- 250 ml oleju z pestek winogron
- 120 g obranego i pokrojonego chrzanu
Baza tatar:
- 150 g siekanego mięsa wołowego
- 25 ml oleju chrzanowego
- 30 g szalotki pokrojonej w brunoise,
- sól morska i pieprz do smaku. Woda, jeśli faktura mięsa jest zbyt sucha.
Olej wędzony:
- 0,5 l oleju rzepakowego
- 2-3 duże kawałki węgla drzewnego
Papryka czerwona ramiro:
- czerwona papryka
- sól
- sok z cytryny
Ziemniaki vitelotte:
- ziemniaki truflowe
- ocet spirytusowy
- sól
- masło
- ziarna kopru włoskiego
Sos kurkowy z sokiem z jarmużu:
- 60 g oczyszczonych kurek
- 50 g białego wina
- 70 g śmietany 36 proc.
- 25 g soku z jarmużu
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
Przygotowanie
Olej chrzanowy:
Wszystkie składniki połączyć, miksując na pełnych obrotach przez ok. 5 min. Następnie całość chłodzić w lodówce ok. 10 min. Po tym czasie odcedzić olej, najlepiej na drobnym sicie lub przez ścierkę kuchenną. Czysty olej chrzanowy można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Po tym czasie traci swoją moc i aromat.
Olej wędzony:
Olej przelać do naczynia żaroodpornego z pokrywką i włożyć do środka rozżarzone węgle.
Papryka czerwona ramiro:
Paprykę delikatnie natrzeć olejem i opalić palnikiem do zwęglenia skórki. Ściągnąć spaloną skórę, doprawić solą, cytryną i olejem wędzonym.
Ziemniaki vitelotte:
W osolonej wodzie ugotować nieobrane ziemniaki truflowe do miękkości. Ściągnąć z gazu i wlać odrobinę octu spirytusowego do garnka. Po 10 sekundach odcedzić ziemniaki. Po ostygnięciu obrać ze skórki, rozgnieść widelcem i doprawić solą, odrobiną masła i ziarnami kopru włoskiego.
Sos kurkowy z sokiem z jarmużu:
Na rozgrzaną patelnię wrzucić kurki, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny. Podlać białym winem, zredukować płyn o połowę, podlać śmietaną 36 proc., wetrzeć jeden ząbek czosnku i gotować przez dwie minuty. Ściągnąć z gazu i dolać sok z jarmużu.
Sposób złożenia
Paprykę nafaszerować tatarem i ułożyć na środku talerza. Oblać sosem kurkowym i posypać czerwoną porzeczką (20 g). Wokół papryki polać sok z jarmużu, ziemniaki vitelotte przesmażyć minutę na mocno rozgrzanej patelni i nałożyć na talerz tak, aby zamknąć jedną stronę papryki.
zdj. Gosia Włodarczak