Przepis Sylwestra Lisa - Krem z kiszonej kapusty, żeberko marynowane, zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem
Krem z kapusty kiszonej
Składniki:
- masło
- cebula
- czosnek
- por biały
- seler
- pietruszka
- seler naciowy
- ziemniaki
- kapusta kiszona
- guma ksantanowa
- wywar warzywny
- pozostałe przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kminek, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, pozostałe warzywa także drobno kroimy. Na maśle, w podanej kolejności, podsmażamy cebulę, a kiedy będzie słodka, dodajemy czosnek oraz pozostałe warzywa, a także przyprawy. Dodajemy wywar i dusimy do miękkości. W drugim garnku dusimy kapustę, również do miękkości. W następnej kolejności całość łączymy, gotujemy kilkanaście minut, dodatkowo doprawiamy i dodajemy gumę ksantanową dla lepszej konsystencji. Na koniec wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie, a całość miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- ziemniaki
- boczek wędzony
- czosnek
- śmietana 20 proc.
- jajka
- pozostałe przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek świeży, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i boczek kroimy na cienkie plastry, następnie układamy w formie wyłożonej pergaminem. Następnie jajka i śmietanę miksujemy razem z przyprawami i ziołami. Gotową masą zalewamy ziemniaki i boczek. Całość pieczemy w piecu w temperaturze 160°C około 40 minut.
Żeberka wieprzowe
Składniki:
Solanka na sucho:
- sól
- cukier
Marynata:
- sos worcester
- czosnek
- musztarda ostra
- wino czerwone
- pozostałe przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, papryka słodka, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Żeberka zasalamy na około 30 minut. Następnie płuczemy, suszymy i marynujemy około 12 godzin. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 80°C kolejne 12 h. Wówczas będą soczyste i miękkie.