Risotto z pieczonym kurczakiem i grzybami
To proste do przyrządzenia kremowe risotto z kurczakiem można podawać w charakterze dania lunchowego lub głównego (z sałatką z zielonych liści lub warzywami gotowanymi na parze). Zdecydowanie radzę oprzećsię pokusie i nie pomijać tartej skórki cytrynowej - ma ona zasadniczy wpływ na smak tego dania.
- Piekarnik nagrzany do 200°C
- Naczynie żaroodporne o pojemności 2 l, lekko natłuszczone
6 porcji:
Składniki:
3 piersi kurczaka bez kości i bez skóry (500 g)
30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
15 ml (1 łyżka) masła
1 por, pokrojony w plastry (części białe i zielone)
250 ml (1 szklanka) grubo siekanych grzybów
375 ml (1,5 szklanki) ryżu arborio
1 l (4 szklanki) bulionu drobiowego
15 ml (1 łyżka) skórki otartej z cytryny
125 ml (1/2 szklanki) mrożonego groszku
250 ml (1 szklanka) jogurtu naturalnego
125 ml (1/2 szklanki) pokruszonego sera koziego
Przygotowanie:
1. Piersi kurczaka pokrój na paski o długości 1 cm. Ustaw patelnię na średnio dużym ogniu. Rozgrzej na niej oliwę, roztop masło. Dodaj kurczaka i smaż, często mieszając, przez 3 minuty lub do momentu, w którym lekko zbrązowieje z każdej strony. Za pomocą szczypiec przełóż mięso na talerz i odstaw na bok.
2. Na patelnię wrzuć pora i grzyby. Smaż je, często mieszając, przez 5 minut lub do momentu, gdy por zmięknie. Dodaj ryż i smaż, często mieszając, przez 2-3 minuty lub do momentu, w którym stanie się przeźroczysty. Za pomocą szpatułki zdrap z dna przyklejone warzywa, ryż i resztki mięsa. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Dodaj bulion i skórkę z cytryny. Przykryj i wstaw do piekarnika na 20 minut.
3. Dodaj do ryżu z warzywami przyrumienionego kurczaka i groszek. Dobrze wymieszaj. Przykryj i piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż kurczak całkowicie się zetnie. Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj jogurt i ser kozi.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga jogurtów" Pata Crockera