Rwana wieprzowina

Rwana wieprzowina

autor: Marcin Kaczmarek-Pielin

 

SKŁADNIKI:

  • 3 kg karkówki wieprzowej
  • 4 szt. anyżu w gwiazdkach
  • 8 szt. jałowca
  • 8 szt. ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg selera
  • 2 doniczka tymianku
  • 3 szt. chilli
  • 3 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 limonki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2800 ml pomidorów krojonych w puszce
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie rukoli
  • 0,5 kg sera grądzkiego, koziego z czarnuszką
  • olej

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Smarujemy karkówkę olejem i musztardą. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy ziele, laur i zasypujemy warzywami. Dokładnie zabezpieczamy folią i odstawiamy na noc do chłodni. Wyciągamy mięso, aby nabrało temperatury pokojowej.
Piec ustawiamy na 140°C z 10 proc. pary. Wstawiamy karkówkę na 2.30-3.00 godziny.
Po tym czasie wyciągamy mięso z blachy i odsączamy. Wyjmujemy ziarna jałowca, ziele angielskie i liście lauru. Resztę wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory w puszce, sok z limonki, cukier trzcinowy i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem. Odparowujemy sos, a następnie dokładnie blendujemy i przecieramy przez drobne sitko. W razie potrzeby ponownie odparowujemy. Pieczywo obsmażamy na złoto w dużej ilości masła. Ser kroimy na grube plastry i grillujemy. Wszystkie elementy składamy w pieczywie w jedną, pyszną, soczystą całość.