Rwana wieprzowina
autor: Marcin Kaczmarek-Pielin
SKŁADNIKI:
- 3 kg karkówki wieprzowej
- 4 szt. anyżu w gwiazdkach
- 8 szt. jałowca
- 8 szt. ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg selera
- 2 doniczka tymianku
- 3 szt. chilli
- 3 czerwone cebule
- 1 główka czosnku
- 2 limonki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2800 ml pomidorów krojonych w puszce
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżeczki kakao
- 1 opakowanie rukoli
- 0,5 kg sera grądzkiego, koziego z czarnuszką
- olej
PRZYGOTOWANIE:
Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa obieramy i kroimy na około 2 cm kawałki. Smarujemy karkówkę olejem i musztardą. Nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy ziele, laur i zasypujemy warzywami. Dokładnie zabezpieczamy folią i odstawiamy na noc do chłodni. Wyciągamy mięso, aby nabrało temperatury pokojowej.
Piec ustawiamy na 140°C z 10 proc. pary. Wstawiamy karkówkę na 2.30-3.00 godziny.
Po tym czasie wyciągamy mięso z blachy i odsączamy. Wyjmujemy ziarna jałowca, ziele angielskie i liście lauru. Resztę wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory w puszce, sok z limonki, cukier trzcinowy i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem. Odparowujemy sos, a następnie dokładnie blendujemy i przecieramy przez drobne sitko. W razie potrzeby ponownie odparowujemy. Pieczywo obsmażamy na złoto w dużej ilości masła. Ser kroimy na grube plastry i grillujemy. Wszystkie elementy składamy w pieczywie w jedną, pyszną, soczystą całość.