Sernik na zimno z galaretką malinową
Składniki:
Masa serowa:
10 sztuk żółtek
300g cukru
150g wody
1500g ser Cremette
500 ml śmietanki 30 proc.
sok i skórka z cytryny z 1 cytryny
30g żelatyny
170g wody
Galaretka malinowa:
500g malin
150g cukkru
1/2 cytryny
15g żelatyny
Kruchy spód ciasteczkowy:
500g ciasteczek maślanych
150g masła
150g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Masa serowa:
- Cukier gotuj do temperatury 121°C, żółtka ubij i powoli wlej gorący syrop.
- Ser zmiksuj, dodaj ubitą śmietankę, sok i skórkę z cytryny.
- Do masy serowej dodaj przestudzone żółtka oraz rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszaj.
Galaretka malinowa:
- Maliny gotuj z cukrem, dodaj żelatynę i sok z cytryny.
- Wylej do okrągłych form na 0,5 cm grubości i schłodź.
Kruchy spód ciasteczkowy:
- Ciasteczka pokrusz. Masło i czekoladę roztop i połącz z ciasteczkami. Wyłóż do form dobrze dociskając do dna.
Składanie:
- Na schłodzony spód ciasteczkowy wylej połowę masy serowej. Przełóż galaretką malinową, następnie wylej resztę masy serowej.
- Sernik schłodź i polej żelem neutralnym.