Śledź

Śledź

Suflet ze śledzia na ciepło-gorąco

  
Składniki:
  • 4-5 filetów śledziowych
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pieprz świeżo zmielony
  
Sposób przygotowania:
Filety ze śledzia moczymy ok. 1 godziny, zmieniając dwa razy zimną wodę ? odsączamy dokładnie na sicie.
Filety miksujemy w malakserze, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy roztrzepane same żółtka, kaszę mannę i posiekaną pietruszkę ? wszystko delikatnie mieszamy łyżką, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Suflet ze śledzia wkładamy do małych żaroodpornych miseczek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ? pieczemy w temp. 190?C przez ok. 30 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu.

 

Śledź w podlaskich kurkach i oleju

 
Składniki:
  • 20 płatów filetów śledziowych matjas
  • 1/2 kg kurek świeżych lub mrożonych
  • 2 szklanki oleju
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 litr mleka
  • czarny pieprz, przyprawa maggi, sól
  • prażone pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
Płaty śledzia, w zależności od zasolenia, zalewamy mlekiem lub zimną wodą i moczymy ok. 2-3 godzin.
Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka.
Kurki dokładnie płuczemy, zaczynając od zalania ich gorącą wodą.
Na rozgrzaną patelnię z olejem (ok. 1 szklanki) wrzucamy cebulę, smażymy ją ok. 5 min, a następnie kurki ? ok. 15 min, przyprawiamy: sól, pieprz, maggi.
Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wymoczone śledzie odcedzamy na sicie. Płaty kroimy w ukośne kawałki. Układamy je w szklanej misce warstwami: śledź, grzyby, śledź. Zlewamy olej, który pozostał ze smażenia kurek, i uzupełniamy brakujący, aż śledzie i kurki będą całkowicie nim pokryte.
Wstawiamy do lodówki na dwie doby. 
Miksujemy. Podajemy np. z prażonymi pestkami dyni.