Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi

Składniki:

- 1 kg śliwek np. węgierek

- 1 kg cebuli

- 500 g cukru trzcinowego

- 75 g orzechów włoskich

- 100 g rodzynek sułtańskich

- sok z połowy cytryny

- 3/4 szklanki octu jabłkowego

- 2 łyżeczki cynamonu

- 2 goździki

- łyżeczka świeżo startego imbiru

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układ.