Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
Składniki:
- 1 kg śliwek np. węgierek
- 1 kg cebuli
- 500 g cukru trzcinowego
- 75 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek sułtańskich
- sok z połowy cytryny
- 3/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki
- łyżeczka świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układ.