Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami

Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami

Dania kuchni marokańskiej i perskiej najlepiej jest przyrządzać w specjalnych glinianych naczyniach, które sprzyjają długiemu duszeniu. Stożkowaty kształt pokrywki pomaga zachować wilgoć, dzięki czemu mięso jest bardzo kruche. Owocowy smak można dodatkowo wzmocnić, używając jogurtu z owocami.

Danie można podawać z gotowanym ryżem lub kuskusem.

- Piekarnik nagrzany do 180°C

- Naczynie tagine lub naczynie żaroodporne o pojemności 3 l, lekko natłuszczone

4 porcje:

Składniki:

375 g jagnięciny z udźca lub łopatki, bez kości, pokrojonej w kostkę o boku 2,5 cm

1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę

250 ml (1 szklanka) grubo siekanej cebuli

125 ml (1/2 szklanki) grubo siekanych wydrylowanych śliwek lub śliwek suszonych

125 ml (1/2 szklanki) grubo siekanych świeżych lub suszonych moreli

125 ml (1/2 szklanki) musu jabłkowego

30 ml (2 łyżki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny

2 ml (1/2 łyżeczki) soli

30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek

25 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego lub jogurtu z owocami

Przygotowanie:

W naczyniu tagine wymieszaj składniki oprócz jogurtu. Skrop z wierzchu oliwą. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1-1,5 godziny lub do momentu, w którym mięso skruszeje. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut bez zdejmowania pokrywki. Dodaj jogurt i podawaj od razu.

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga jogurtów" autorstwa Pata Crockera