Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową

Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową

Porcja na 8 osób

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Dodatkowo:

  • forma do tarty o średnicy 25 cm
  • folia aluminiowa
  • papier do pieczenia

Składniki:

  • 3 sztuki buraków
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 sztuka czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie Creme fraîche: Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem Mlekpol
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 4 sztuki filetów anchois
  • 70 g sera Jantar         

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Do smaku:

  • sól
  • pieprz

Do dekoracji:

  • 1 garść orzechów piniowych
  • Kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy trzy kawałki folii aluminiowej. Buraki myjemy, nakłuwamy widelcem i każdy osobno układamy na folii, a następnie polewamy łyżką oliwy i octem balsamicznym oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Dokładnie zawijamy buraki w folię aluminiową.

2. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na 40 minut.

3. Gdy buraki się pieką, przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski przesypujemy mąkę. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy, a żółtka dodajemy do miski ze składnikami na ciasto. Dodajemy suszone oregano, solimy i  energicznie zagniatamy całość ręką. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy i wstawiamy ciasto w woreczku strunowym lub w folii do lodówki na 30 minut.

4. Gdy ciasto się chłodzi, możemy przygotować nadzienie do tarty. Czerwoną cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni z pozostałą oliwą. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwilę smażymy. Następnie zdejmujemy z ognia.

5. Buraki wyjmujemy z piekarnika. Gdy przestygną, obieramy je ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plastry.

6. Buraki przekładamy na patelnię z cebulą. Dodajemy creme fraîche: Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem. Ustawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy składniki. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy z palnika.

7. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy wyciągnięte z lodówki kruche ciasto. Wraz z papierem przekładamy je do formy. Aby ciasto oddychało w piekarniku, nakłuwamy je widelcem.

8. Na kruchy spód wykładamy nadzienie z buraków.

9. Przygotowujemy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną masą zalewamy buraki. Na wierzchu układamy anchois. Tartę wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w 180°C

Sposób podania:

Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.