Tortelli z dynią i amaretti
Składniki:
Ciasto:
- 2 jaja
- 200 g mąki typ 00
- 1 żółtko
- garść semoliny do oprószenia stolnicy
Farsz:
- 600 g dyni - delica, mantovana lub beretta piacentina
- 100 g mostardy jabłkowej z kandyzowanymi owocami
- 200 g ciasteczek amaretti
- 1 żółtko
- 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Sos:
- masło
- garść tartego sera Parmigiano Reggiano
- pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- W misce łączymy mąkę i jajka. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut, do otrzymania zwartej, jednolitej masy.
- Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na pół godziny w zimne miejsce. Po upływie tego czasu wykrawamy kawałek o wadze ok 100 g i lekko rozciągamy na oprószonym mąką blacie.
- Następnie przepuszczamy ciasto przez maszynę do makaronu, zaczynając od najszerszego otworu, aby otrzymać cienkie ciasto. Jeżeli nie mamy maszynki do makaronu, możemy użyć wałka kuchennego. Pamiętajmy, aby stolnica była dokładnie oprószona mąką. Rozwałkowane ciasto powinno być bardzo cienkie, ale nie przezroczyste.
- Za pomocą radełka wycinamy paski o szerokości 6 cm. Na 3 paskach, w odstępie 4-5 cm wykładamy farsz. Ciasto na brzegach możemy lekko zwilżyć wodą, dzięki czemu lepiej się sklei. Przykrywamy je pozostałymi paskami ciasta, delikatnie uciskając palcami dookoła farszu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Radełkiem wycinamy tortelli.
- Uformowane tortelli przekładamy na blat oprószony mąką. Gotujemy je w garnku z osoloną wodą przez kilka minut. Podajemy z masłem oprószone tartym serem Parmigiano Reggiano i pieprzem.
Farsz:
- Obraną i pokrojoną dynię wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 30-40 minut lub do czasu, aż będzie miękka. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
- Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cienko pokrojone jabłka z mostardy Mantovana, żółtko, pokruszone amaretti, tarty ser i gałkę muszkatołową. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
autor: Cristina Catese