Tradycyjny rosół z kaczki

Tradycyjny rosół z kaczki

Składniki:

  • makaron Lubella 5 jaj krajanka
  • 2 udka z kaczki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziarnisty

Sposób przygotowania:

  1. Rosół gotuj w pięciolitrowym garnku. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, włóż udka z kaczki i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opaloną cebulę i pora. Można to zrobić nad palnikiem gazowym, na suchej patelni lub w piekarniku. Dodaj obrane warzywa, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę soli.
  2. W czasie gotowania zbieraj z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Kiedy rosół z kaczki jest prawie gotowy ugotuj makaron. 
  4. Tradycyjny rosół z kaczki podaje z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa i natką pietruszki.

autor: Jakub Kuroń