Korzenne ciasteczka czekoladowe z żurawiną
Składniki:
- 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g kakao DecoMorreno
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
- Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
- Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
- Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
- Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 - 180 stopni C przez około 10 minut.
- Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.