Wolno gotowany młody warchlak, madera, glazurowane marchewki, kwiaty cukinii, śliwka suska sechlońska
autor: Wojciech Harapkiewicz
Składniki:
- 1 ładna sztuka łopatki z młodego dzika
- sól, pieprz
- 3 szalotki
- 600 ml madery
- 300 g marchewki
- 100 g śliwki suskiej sechlońskiej
- świeży rozmaryn
- laska cynamonu
- sos demiglace
- kwiaty cukinii
- 100 g masła
- 100 g cukru (do wina)
Przygotowanie:
Mięso z łopatki warchlaka pozbawiamy żył i błon, pozostawiając tłuszcz. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Zwijamy mięso ciasno w roladę i nakładamy samokurczliwą siatkę.
Całość wkładamy w niezredukowany sos demiglace do całkowitego przykrycia mięsa. Następnie wstawiamy do pieca na gotowanie na 12 h na 83°C.
3 szalotki bardzo drobno siekamy i szklimy na maśle. Dolewamy 200 ml madery i ucieramy odrobinę laski cynamonu. Następnie dodajemy demiglace w ilości takiej samej, jakiej mamy sosu maderowego.
Śliwkę gotujemy w maderze z gałązką rozmarynu, odrobiną startego cynamonu. Gotujemy do momentu napęcznienia śliwek i zredukowania się wina.
Młode marchewki dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy wzdłuż w ćwiartki lub połówki. Pieczemy z odrobiną soli w temp. 160°C do momentu, aż brzegi się mocno zarumienią.
Kwiaty cukinii smażymy na maśle po pół minuty z obu stron.
Dekorujemy kwiatami ogórecznika.
zdj. Krysia Lemańska