
Zupa z jajkiem poche i szpinakowymi naleśnikami
Składniki (na 4 porcje):
Jajko poche:
- 1 jajko
- 0,5 l wody
- szczypta soli
- 1 łyżka octu
Naleśniki szpinakowe:
- 200 g mąki
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g świeżego szpinaku
- 50 ml oleju
- sól
Zupa:
- 1,2 l rosołu
- 4 jajka poche
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 2 żółtka
- 30 g pesto bazyliowego (najlepiej własnej roboty)
- 100 g cukinii blanszowanej, pokrojonej w cienkie paseczki
- naleśniki szpinakowe pocięte w paseczki
Sposób przygotowania:
Jajko poche:
- Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet. Całość zamieszaj.
- Następnie delikatnie wbij jajko do gotującego się płynu. Wyjmij po upływie kilku minut.
Naleśniki szpinakowe:
- Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, w gładką masę, a następnie smaż na patelni z obydwu stron.
- Gotowe naleśniki pokrój w cienkie paseczki.
Zupa:
- Zagotuj rosół, a po zdjęciu wywaru z ognia dodaj do niego żółtko wymieszane ze śmietaną.
- Do głębokiego talerza nałóż szpinakowe naleśniki, cukinię, a następnie zalej całość rosołem połączonym ze śmietaną i żółtkiem.
- Na wierzch dodaj pesto.
autor: Artur Brandebura