Zupa z jajkiem poche i szpinakowymi naleśnikami

Zupa z jajkiem poche i szpinakowymi naleśnikami

Składniki (na 4 porcje):

Jajko poche:

  • 1 jajko
  • 0,5 l wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu

Naleśniki szpinakowe:

  • 200 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 ml oleju
  • sól

Zupa:

  • 1,2 l rosołu
  • 4 jajka poche
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 2 żółtka
  • 30 g pesto bazyliowego (najlepiej własnej roboty)
  • 100 g cukinii blanszowanej, pokrojonej w cienkie paseczki
  • naleśniki szpinakowe pocięte w paseczki

Sposób przygotowania:

Jajko poche:

  1. Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet. Całość zamieszaj.
  2. Następnie delikatnie wbij jajko do gotującego się płynu. Wyjmij po upływie kilku minut.

Naleśniki szpinakowe:

  1. Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, w gładką masę, a następnie smaż na patelni z obydwu stron.
  2. Gotowe naleśniki pokrój w cienkie paseczki.

Zupa:

  1. Zagotuj rosół, a po zdjęciu wywaru z ognia dodaj do niego żółtko wymieszane ze śmietaną.
  2. Do głębokiego talerza nałóż szpinakowe naleśniki, cukinię, a następnie zalej całość rosołem połączonym ze śmietaną i żółtkiem.
  3. Na wierzch dodaj pesto.

autor: Artur Brandebura