Wywiady
Gotując, trzeba mieć pomysł
Zdobywając upragnioną statuetkę, spełnił wieloletnie marzenie.
Nowoczesna kuchnia to prostota dopracowana do perfekcji
Do gastronomii trafił na chwilę, został na dłużej. O zdobyciu pierwszej w Polsce zielonej gwiazdki Michelin rozmawiamy z Arturem Poniszem, szefem kuchni restauracji Eliksir w Gdańsku.
Polskie wino w rozkwicie
Prowadzi rodzinną winiarnię, łącząc znajomość wina z doświadczeniem gastronomicznym.
W kuchni potrzeba pasji
O pierwszej gwiazdce Michelin na Podhalu rozmawiamy z Przemysławem Sieradzkim, szefem kuchni restauracji Giewont w Kościelisku.
Manifest przeciwko sztucznej kuchni
Szef kuchni, muzyk, miłośnik historii. O łączeniu kulinarnej pasji z miłością do muzyki, cyklu nietypowych kolacji, wartości lokalnych produktów oraz stanie polskiej gastronomii rozmawiamy z Rafałem Niewiarowskim.
Gotowanie to przyjemność
Praca w kuchni to jego sposób na odpoczynek.
Konsekwencja w działaniu
Trzyma gardę zarówno na ringu, jak i w kuchni.
Co dajesz, to dostajesz
Mimo że ma na koncie lata doświadczeń, wciąż jest głodny nowych wyzwań.
Wszystko albo nic
Pracował w najlepszych restauracjach na świecie, obecnie prowadzi autorski koncept nagrodzony gwiazdką Michelin.
Stawiam na prosty przekaz
Miał być górnikiem, został cukiernikiem. O zmianach w branży, komponowaniu znanych smaków w nowoczesnej odsłonie oraz wskazówkach dla młodych adeptów sztuki cukierniczej rozmawiamy z Michałem Iwaniukiem
W przeszłości tkwi nasza kulinarna przyszłość
Chciał być pisarzem, obecnie spełnia się, opracowując dawne receptury. O łączeniu kulinariów z historyczną pasją i o smakach minionych epok w nowoczesnym wydaniu rozmawiamy z Mateuszem Suligą
Gastronomia to ciągłe zarządzanie zmianą
O historii jedzenia, przełomowych decyzjach i doktoracie na temat idei żywieniowych w pismach Jana Szyttlera, rozmawiamy z Bogdanem Gałązką, współwłaścicielem i szefem patronem Stolica Café w kinie Iluzjon w Warszawie.
Zgrany zespół to podstawa
O zwycięstwie w Kulinarnym Pucharze Polski, odkrywaniu kulinarnej pasji i opracowywaniu przepisów począwszy od kartki papieru do efektu finalnego, rozmawiamy z Pawłem Liszką.
Carpe diem i do przodu!
By odnaleźć spokój i zwolnić szalone tempo współczesności, trzeba odbyć niejedną podróż.
Marzenia się nie spełniają, trzeba realizować je na własną rękę
O wytrwałości w realizacji marzeń, działalności charytatywnej oraz trendach w branży rozmawiamy z Sebastianem Cichym, współwłaścicielem i szefem kuchni w restauracji KonCi by Sebastian Cichy w Bolszewie.
Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku...
Góralska kultura i kuchnia są wyraźnie obecne w polskiej tradycji. Z finezją przenika się ona z ogólnopolskimi trendami, dając wspaniały obraz gastronomii.
W gastronomii nie można się bać
Rozmowa z Ewą Maliką Szyc Juchnowicz, szefową kuchni i właścicielką restauracji Malika w Gdyni
Kawa to inwestycja
Rozmowa z Agnieszką Rojewską, Mistrzynią Świata Barista i Mistrzynią Świata Coffee in Good Spirits oraz właścicielką palarni kawy Sheep and Raven
To my jesteśmy gwiazdkami
Rozmowa z Andrzejem Gołąbkiem, szefem kuchni i właścicielem restauracji Republika Róż by Andrzej Gołąbek w Poznaniu
Whisky cuisine - nowa droga gastronomii
Rozmowa z Pawłem Sową, szefem kuchni restauracji w destylarni The Macallan
Kulinarna Formuła 1
Rozmowa z Jackiem Krawczykiem, prezesem Bocuse d'Or Poland
Smaki takie, jak dawniej, czyli o poznańskiej legendzie
Rozmowa z Adrianem Mieszałą menedżerem kawiarni Kociak w Poznaniu
Kuchnia ma duszę
Rozmowa z Tomaszem Czarneckim, szefem kuchni w restauracji Szyszka w Hotelu Seidorf ***** w Sosnówce
Marketing musi opierać się na prawdzie
Rozmowa z Emilem Hołubiczko, krakowskim restauratorem, współwłaścicielem m.in. restauracji Międzymiastowa, Luktung i Molam w Krakowie.
Ważne, by mieć radość z gotowania
Rozmowa z Pawłem Kałuskim, szefem kuchni w hotelu Sofitel Warsaw Victoria.
Smak nie kończy się po pierwszym wrażeniu
Cukiernictwo to branża, która jest prawdziwą sztuką, wymagającą precyzji i dużych umiejętności.
Cukiernictwo to precyzja
Rozmowa z Michałem Palarczykiem, właścicielem pracowni cukierniczej Madhura oraz zwycięzcy Mistrzostw Przygotowywania Deserów Expo Sweet 2020.
Wytrzymają ci najbardziej uparci
Rozmowa z Arturem Lenczewskim, szefem kuchni i właścicielem Bistro Talerz Smaku w Choroszczy.
Moim zadaniem jest opowiedzieć historię
Rozmowa z szefem kuchni Marcinem Filipkiewiczem z Hotelu Copernicus w Krakowie.
W kryzysie ludzie potrzebują odskoczni
Z Beniaminem Bieleckim, współwłaścicielem restauracji Bibenda w Warszawie, rozmawiamy o prowadzeniu własnego lokalu gastronomicznego, sposobie na sukces oraz przyszłości ekonomicznej.
Indywidualności tworzące zespół
Życie czasem potrafi zgotować przyszłość, której nie da się w żaden sposób przewidzieć.
Gastronomia jest sztuką
Rozmowa z Orsonem Hejnowiczem, właścicielem oraz szefem kuchni restauracji Wolność neobistro oraz współwłaścicielem restauracji CUDO Vegan Sushi.
Potrzeba nam dobrych emocji
Rozmowa z Arturem Jarczyńskim restauratorem, prezesem Grupy Jarczyński, właścicielem m.in. restauracji Der Elefant, Jeff's i u Szwejka.
Ludzie pragną gościć się na co dzień
Rozmowa z Szymonem Bracikiem, szefem kuchni w restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach.
Wystarczy impuls, by zrodzić inspirację
Rozmowa z Rafałem Koziorzemskim, szefem kuchni oraz właścicielem restauracji Fisherman w Sopocie.
Sumienność i powtarzalność kluczem do sukcesu
Rozmowa z Szymonem Stachem, szefem kuchni w Restauracji Stary Rynek 2 w Łodzi.
W poszukiwaniu subiektywnej inności
Rozmowa z Tomaszem Zajcherem, właścicielem Kawiarni U Przyjaciół i założycielem Teatru U Przyjaciół w Poznaniu.
Goście są naszym jury
Rozmowa z Kamilem Tłuczkiem, szefem kuchni w Restauracji Patio w Hotelu Grand Boutioque **** w Rzeszowie i Starym Browarze Rzeszowskim.
Restauracja powinna być takim miejscem, dzięki któremu możemy przenieść się w inny świat
Rozmowa z Wojciechem Dubrowskim, współwłaścicielem Tawerny Greckiej Lukullus w Gdańsku.
Restauracje są sztuką, którą my, szefowie, chcemy przekazać gościom
Rozmowa z Michałem Soliwodą, szefem kuchni w Hotelu Mikołajki.
Trzeba znać umiar we wszystkim, co się robi
Rozmowa z Witkiem Iwańskim, szefem kuchni oraz właścicielem restauracji hub.praga.
Kuchnia roślinna to przygoda
Rozmowa z Jackiem Koprowskim, szefem kuchni i właścicielem Fino w Gdańsku oraz Osterii Fino w Gdyni.
Chcemy sięgnąć gwiazd
Rozmowa z Katarzyną Cienką - menedżerką baru Kuźnia Smaków przy Kopalni Złota w Złotym Stoku
My, kobiety, gotujemy, żeby sprawić przyjemność
Rozmowa z Agatą Wojdą - jedną z najlepszych szefowych kuchni w Polsce
Siła bierze się z pasji
Rozmowa z Michałem Doroszkiewiczem - cukiernikiem, właścicielem pracowni OVO oraz doradczej firmy cukierniczej Pastry Lab.
Wszystko zaczyna się od pomysłu
Rozmowa z Łukaszem Roguskim, mistrzem Europy w dekorowaniu tortów Expo Sweet2020, współwłaściciela Cukierniczego Atelier Braci Roguskich
Każdy może być mistrzem w swoim fachu
Rozmowa z Jakubem Kasprzakiem - szefem kreatywnym w firmie "5 Posiłków Dziennie"
JAKOŚĆ, CENA, CZAS - trzy klucze do sukcesu
Rozmowa z Michałem Niemcem - właścicielem restauracji WHY THAI
Szef kuchni nigdy nie jest samotnym marynarzem
Rozmowa z Tomaszem Łagowskim - Executive w Restauracji Belvedere w Warszawie
Regionalnie to znaczy smacznie, nie nudno
Rozmowa z Sylwestrem Lisem - szefem kuchni w Belvedere Resort & Spa Zakopane
W kuchni jest zawsze jeden wspólny mianownik - ty i twoje zaangażowanie
Rozmowa z Sergiuszem Hieronimczakiem - szefem kuchni w Restaurant NIFTY NO20 w hotelu Puro w Poznaniu.
Gotowanie to kreacja i kunszt, a wszystko tkwi w prostocie
Rozmowa z Andrzejem Polanem - Szefem Kuchni "Polana Smaków" w Warszawie.
Żurek - bez niego nie ma polskiej kuchni
Rozmowa z Krzysztofem Żurkiem - szefem kuchni w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym w Krakowie.
Na Pomorzu CHMIEL(NA) MORZU
Grzegorza Labuda, szefa kuchni i współwłaściciel restauracji Chmielna by Grzegorz Labuda.
Bałtyk Wita
Jak sam o sobie mówi: "szef kuchni bez kuchni i na walizkach". Jego gotowaniem rządzi ogień, prostota i luz oraz duża dawka estetyki. Minimalizm widać nie tylko na jego talerzach, ale również w jego życiu
Piernicova historia kulinarnej pasji
Kiedy wszyscy namawiali go do rozwijania swoich kulinarnych pasji w Warszawie czy Krakowie, on patrzył w kierunku swojego rodzinnego miasta. Dziś ta konsekwencja sprawiła, że ma życie piernikiem pachnące i przede wszystkim szczęśliwe
Droga do... rozwoju
Chef Patron w restauracji Biały Królik w Gdyni i Biôłi Trus w Leśnym Dworze w Sulęczynie. Z Marcinem Popielarzem rozmawiamy o jego historii, nowych wyzwaniach oraz szczerej miłości do gastronomii
Jakość i minimalizm
Z Tomaszem Dekerem rozmawialiśmy m.in. o wypiekaniu chlebów, wpływie pandemii na rynek cukierniczy oraz o filozofii pracy.
Gastronomia bez granic
Dziś ponownie rozmawiamy z Sebastianem Olmą - tym razem o działaniu w czasach pandemii, planach na przyszłość i doświadczeniu, które zbierał przez te wszystkie lata.
Goście oczekują dobrej kuchni i emocji
Z Margheritą Kardaś rozmawialiśmy o życiowej podróży, gościnności i miłości do kuchni.
Tradycja w nowym wydaniu
Z Łukaszem Rakowskim rozmawialiśmy m.in. o położeniu Podlasia na kulinarnej mapie Polski oraz o przyszłości, która ma przynieść zmiany.
Historia na talerzu
Z Marcinem Przybyszem rozmawiamy o fine diningu w wersji casual, o perfekcjonizmie i o tym, że przeszłość jest bliższa teraźniejszości bardziej, niż możemy sobie to wyobrazić.
Nie zawsze więcej oznacza lepiej
Z szefem kuchni restauracji Marina i Przystań we Wrocławiu - Karolem Sankowskim - rozmawialiśmy o surf and turf, dzieleniu czasu między trzy restauracje i o tym, czego obecnie oczekują goście po lockdownie.
Każdy jest kowalem swojego losu
Z Sandra Iwińską rozmawiamy o cechach pożądanych w branży, o przebijaniu bariery między gośćmi, a restauracjami hotelowymi oraz o tym dlaczego Warszawę wybrano pod najnowszą inwestycję trio De Niro, Matsuhisa i Teper.
Miłość do kuchni mam zapisaną w genach
Z Michałem Stężalskim rozmawialiśmy o drogach rozwoju i możliwościach, jakie konkursy otwierają przed kucharzami, o nowej roli - restauratora, pierwszych lokalach - Nonna Fela i Tej Pyza oraz planach na przyszłość.
Pasję należy pielęgnować
Swoją drogę zawodową poświęcił gastronomii hotelowej, ale jak sam podkreśla - kocha to, co robi. Z Dawidem Wojciechowskim rozmawialiśmy o jego starcie w Kulinarnym Pucharze Polski, świadomym zarządzania kuchnią i planach na przyszłość.
Od zawsze wiedziałem, że chcę to robić
Obecnie w portfolio Oskara Kubickiego znajdziemy 4 lokale gastronomiczne, które stanowią ważną część gdyńskiej sceny gastronomicznej oraz Willę Wincent - nietuzinkowe apartamenty, które zachwycą każdego miłośnika designu
Im trudniej, tym lepiej
Z Robertem Trzópkiem rozmawialiśmy m.in. o odwadze w kuchni, bogactwie produktowym naszego kraju i o tym, dlaczego pokochał kulinaria
Magii miejsca nie da się kupić czy zaprojektować
Z Janem Ponińskim rozmawialiśmy m.in. o początkach drogi, rodzinnym biznesie oraz najnowszym projekcie - Werandzie Home.
W życiu nie ma przypadków - kuchnia to moje przeznaczenie
Z Magdaleną Nowaczewską rozmawiamy o determinacji, o tym, że na bycie kucharzem nigdy nie jest za późno i o tym, że do kuchni prowadzi wiele dróg.
Jestem tam, gdzie być powinienem
O tym, jak historia zatoczyła koło, o powrocie do rodzinnego Krakowa i spełnieniu marzeń, rozmawiamy z Przemysławem Klimą - współwłaścicielem i szefem kuchni w restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie.
W mojej kuchni idea slow food jest na pierwszym miejscu
Marzy o kulinarnej podróży do Tajlandii. Na co dzień jednak całkowicie spełnia się zawodowo i rodzinnie w Szczecinie. Uczestnik pierwszej edycji konkursu L'Art de la Cuisine Marte oraz Szef Jutra Gault&Millau w 2016.
Na talerzu nic nie dzieje się bez przyczyny
O sobie mówi, że w trakcie drogi zawodowej zbudowano go na nowo. Szef kuchni, który gości stawia na pierwszym miejscu, uważnie wsłuchuje się w ich potrzeby, jednocześnie nieustannie zaskakując.
Moim największym sukcesem są stali goście
Miłośnik kuchni francuskiej, międzynarodowej kuchni fusion oraz kuchni staropolskiej. Gotowania uczył się pod czujnym okiem mistrzów z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych.
W kuchni wiek ma drugorzędne znaczenie, liczy się chęć współpracy
Z szefem kuchni rozmawialiśmy o hotelowej gastronomii, drodze, jaką musi przejść dobry kucharz, o gastronomicznych korzeniach oraz zapomnianych produktach.
Najważniejsza jest gościnność
W rozmowie poruszyliśmy temat zmian, mówiliśmy o projektach, doświadczeniu oraz branży gastronomicznej.
Wyznaję zasadę: albo dobrze, albo wcale
Dariusza Strucińskiego zapytaliśmy m.in. o początki przygody z gastronomią, przepis na miłość do wykonywanej profesji oraz o smaki Warmii i Mazur.
Kuchnia powinna być miejscem pełnym pasji
Jarosław Owczarczyk opowiedział nam m.in. o zamiłowaniu do konkursów oraz o swojej drodze zawodowej.
Sukces mierzony zadowoleniem gości
W rozmowie zapytaliśmy m.in. o zamiłowanie do sezonowości oraz początki restauracji Bistro de Paris.
Pasja do tego, co naturalne
Ostatnie lata w gastronomii to czas rozmaitych trendów, które prowadzą do punktu wspólnego - lepszego życia.
Dom zawsze był dla mnie portem
Flavia Borawska to młoda i bardzo utalentowana szefowa kuchni, która doświadczenie zdobywała m.in. w Nomie w Kopenhadze oraz u Fabio Picchiego.
Grupa Warszawa - od chłopców zza baru, po restauratorów z krwi i kości
Młode pokolenie restauratorów udowadnia, że nie ma rzeczy niemożliwych, a gastronomia może być świadomą drogą i biznesem pełnym pasji
Na powołanie nigdy nie jest za późno
Życie ma wiele etapów i nigdy nie jest za późno, by rozpocząć kolejny. Idealnym przykładem na to stwierdzenie stał się Maciej Rosiński, który swoją kulinarną podróż rozpoczął stosunkowo późno.
Gdybym nie został kucharzem, byłbym mechanikiem samochodowym
Ilu szefów kuchni i kucharzy, tyle dróg do restauracyjnej kuchni. W działaniach Dominika Narlocha przejawia się jego pasja do kulinarnej sztuki i poszanowanie dla żywności i żywienia.
Miara sukcesu to nasze mierzalne wyniki
Branża gastronomiczna stoi wieloma ciekawymi konceptami kulinarnymi, a także festiwalami. Za częścią z nich stoi Maciej Żakowski.
Jedzenie powinno nas łączyć, nie dzielić
Propagator zrównoważonego rozwoju i zdrowej żywności. Grzegorz Łapanowski - kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, a także założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu.
Kuchenna triada: estetyka, kolor i smak
O zdobywaniu doświadczenia kulinarnego za granicą, szukaniu swojego miejsca w kulinarnym świecie oraz poświęceniu gastronomii połowy życia rozmawialiśmy z Lechem Plucińskim
Nie liczba lokali jest najważniejsza, ale ich jakość
O zmieniającej się na przestrzeni lat gastronomii, zarządzaniu i wyzwaniach rozmawiamy z Józefem Krawczykiem - właścicielem grupy gastronomicznej Restauracje Krawczyk, do której należy m.in. Projekt 44 i Niewinni Czarodzieje 2.0
Aby Kraków był dla Michelin drugim San Sebastian
O europejskiej stolicy kultury, inspiracjach oraz krakowskich smakach rozmawiamy z Robertem Koczwarą - szefem kuchni w restauracji Fiorentina.
Szef kuchni i naukowiec - współpraca, bez której nie ma przyszłości
O potrzebie ciągłego rozwoju i innowacji w restauracyjnym świecie opowiada Diego Prado, urodzony w Chile znawca kulinarny, szef kuchni i naukowiec, specjalizujący się w tematach związanych z fermentacją i innowacjami w gastronomii
Na sam szczyt - ramię w ramię
Ambitni i konsekwentni - tak można opisać tegorocznych laureatów pierwszego miejsca KPP Bartosza Fabisia i Michała Kozłowskiego. Swoją wspólną drogę zawodową rozpoczęli w restauracji Nifty No. 20 w poznańskim hotelu Puro.
Kulinarna niezależność
Stała posada w kuchni, czy może nieustanne zmiany, nowe projekty, ale za to niezależność? Nasz rozmówca wybrał tę drugą opcję. Jak na tym wyszedł? Przekonajcie się sami, oddając się lekturze rozmowy z Kubą Korczakiem.
W każdym projekcie zostawić kawałek siebie
Twórca i współzałożyciel restauracyjnego konceptu Zoni - nominowanego do World Interiors News Award w kategorii "Hospitality: Restaurants". O inspiracjach, architekturze w gastronomii i łączeniu wielu pasji rozmawiamy z Panem Mirosławem Nizio.
Trening dokładności
O tym jak ważna jest powtarzalność w dążeniu do perfekcji rozmawiamy z Pawłem Stawickim, szefem kuchni restauracji Mercato.
Dobre marki lubią występować blisko siebie
W murach kamienicy przy Młyńskiej 12 wyobraźnia nabiera rozpędu i kształtów. A wszystko to ku uciesze gości. Dba o to nasza rozmówczyni Joanna Cyraniak, dyrektor sprzedaży i marketingu Młyńska12.
Gdy zakładam kitel, czas przestaje istnieć
Nie uznaje drogi na skróty oraz nigdy nie zapomina o swojej rodzinie, a kształtowanie swojego charakteru jako szefa kuchni jest dla niego procesem długim i złożonym. To cały Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu.
Walka o bilet do Tallina
O przygotowaniach do finału Bocuse d'Or Poland 2019, który będzie przepustką do europejskiego półfinału w Tallinie, opowiadają Adam Chrząstowski oraz Tomasz Purol.
Biznes zupą płynący
Właściciele Soup Culture - Angelika Szkołuda i Eugeniusz Adinstov opowiadają o swoim koncepcie, o którym śmiało można powiedzieć, że jest synonimem pojęcia "zero waste".
Nie zamieniłbym tego zawodu na żaden inny
O trudnych początkach w kuchni oraz o tym, że na szczęście wielu podniebień, nie poddał się i dziś jego dań może spróbować każdy w warszawskiej restauracji Signature rozmawiamy z jej szefem kuchni, Wojciechem Kilianem.
W drodze do kulinarnych marzeń
Mimo bardzo młodego wieku ma na swoim koncie pokaźną liczbę sukcesów i startów w konkursach. Z Maciejem Pisarkiem rozmawiamy nie tylko o realizacji jego kulinarnych marzeń.
Trend ramenowy w Polsce nabiera coraz szybszego tempa
Kiedy w Polsce niewiele mówiło się jeszcze o ramenie, on wraz ze wspólnikiem postanowił przetrzeć nieznane nikomu szlaki. Z Pawłem Brzuszkiem, właścicielem PANda Ramen, rozmawiamy o popularności tego dania.
Nie ma dzisiaj jedzenia bez duszy
O łączeniu wielu funkcji i o tym, jak powinna wyglądać współpraca ze swoim zespołem, aby biznes prawidłowo funkcjonował, rozmawiamy z Patrykiem Dziamskim - właścicielem Restauracji Aroma by Patryk Dziamski w Rokietnicy k. Poznania.
Postać, która naMIESZAŁA w polskim cukiernictwie
Rzemieślnik i artysta w jednej osobie. Mistrz Polski oraz Mistrz Świata Cukierników. Dzisiaj wykładowca, szkoleniowiec, który wypuszcza w świat kolejne talenty. To nikt inny jak Paweł Mieszała, cukiernik, właściciel cukierni Pawlova oraz Studio 44.
Technologia w służbie jedzenia: Uber Eats od kuchni
Z Krzysztofem Radoszewskim, generalnym menedżerem Uber Eats w regionie Europy Środkowej i Wschodniej rozmawiamy o tym jak Uber Eats pożera kolejne miasta i jak to się dzieje, że jego ikona świeci się na milionach ekranów smartfonów głodnych Polaków.
Krew nie woda...
O niepowtarzalnym stylu, niesłychanej dbałości o gości oraz miłości i szacunku do żony w rozmowie z Mariuszem Pieterwasem.
Sztu(cz)ka na talerzu
O tym jak trafia się z lodowiska na kuchnię opowiada Krzysztof Konieczny, szef kuchni w restauracji Sztuczka Bistro.
Bez autorytetów nie byłoby nas - kucharzy
Z Marcinem Sobolem, rozmawiamy o tym, jak wygląda łączenie funkcji szefa kuchni i prezesa Stowarzyszenia Euro-Toques Polska.
Droga makaronem usłana - od studenckiego kampusu do Dubaju
Z Marcinem Szworakiem, współwłaścicielem sieci Makarun, rozmawiamy o rozwoju makaronowego biznesu.
Kuchnia pełna miłości i optymizmu
O wielkim sercu, nieskończonym optymizmie i kuchni pełnej miłości w rozmowie z Michałem Bałazym.
Należy wzajemnie się inspirować
Mimo, że pierwsze doświadczenia zdobywała w Łodzi, z Moniką Gwiazdą rozmawiamy nie tylko o łódzkich kulinariach.
Kawałek Neapolu w Polsce
Właściciele Forni Rossi - Ewelina oraz Jarosław Przygoccy - opowiadają o drodze nie do końca płatkami, lecz pizzą i włoskimi produktami usłanej.
Sukces jak z bajki
Z Marcinem Popielarzem, chefpatronem Biały Królik w Gdyni, rozmawiamy o jego udziale w zeszłorocznej edycji międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef.
Apetyt na kolejne gwiazdki
Z Wojciechem Modestem Amaro, szefem kuchni i właścicielem atelier Amaro, rozmawiamy o tym, co przyniósł ten nowy rok
Kuchnia z samego serca Borów Dolnośląskich
Z szefem kuchni Grupy Leo Mariuszem Kucharczakiem rozmawiamy o tym, dlaczego postawił akurat na restauracje hotelowe
Co skrywa się po drugiej stronie lustra?!
Z Iwoną Niemczewską, szefem kuchni i właścicielką restauracji z Drugiej Strony Lustra w Szczecinie rozmawiamy o jej krętej drodze do gastronomii
Kuchnia lokalna powinna definiować naszą kulturę i historię
O podlaskich kulinariach rozmawiamy z Łukaszem Ancypo, właścicielem Restauracji Pod Sokołem w Sokółce
Smak, wokół którego buduje się formę
O cukierniczych inspiracjach i konkursach rozmawiamy z Kamilem Szulcem, pastry chefem restauracji Kubicki
Gastronomia to ludzie
Z Dawidem Łagowskim, szefem kuchni w Pałacu Mierzęcin, rozmawiamy o jego wyjątkowej pracy w wyjątkowym miejscu
Sukces na talerzu: prostota i czytelny składnik
Rozmawiamy z Jakubem Kasprzakiem, szefem kuchni restauracji Lumiere
Hotel to nieustające emocje!
Z dyrektorką hotelu Martą Klepką rozmawiamy o tym, jak ważne jest zarządzanie emocjami
Po raz drugi na szczycie
Bartosza Petera, tegorocznego zwycięzcę, a jednocześnie obrońcę tytułu, złapaliśmy podczas treningów kadry. Przyznał się, że nie miał czasu na świętowanie tego sukcesu, dla nas jednak znalazł chwilę na rozmowę
Kieruję się intuicją
Z Maciejem Nowickim, szefem kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, cofamy się w czasie o 100, 200, 300 lat...
Nie ma w tej branży wszechwiedzących ludzi
Rozmowa z Krzysztofem Janiszewskim, restauratorem, właścicielem wielu konceptów, m.in. Senses, Genesis czy Plato
To ja, szefowa, moja kuchnia i moje zasady
Sprawdzamy, co słychać u Sylwii Stachyry po jej zwycięstwie w 7. edycji programu Top Chef
Czasem nie chodzi o robienie rewolucji, ale utrzymanie standardów
Małe przetasowanie na kulinarnej mapie Poznania sprawiło, że postanowiliśmy sprawdzić, co słychać u Sergiusza Hieronimczaka, który dziś jest szefem kuchni w restauracji Nifty No. 20
Polacy pokochali turystykę weekendową
Z Łukaszem de Lubicz Szeliskim rozmawiamy o rodzinnych interesach i społecznej odpowiedzialności biznesu
Z miłości do Azji
Z Marcinem Sasinem, szefem kuchni w Sheraton Warsaw, odczarowujemy hotelowe restauracje
Droga usłana słodkościami
Z Michałem Doroszkiewiczem rozmawiamy nie tylko o jego ostatnim sukcesie, ale o całym słodkim świecie cukierników
Odwaga w przekraczaniu granic
Ze współwłaścicielem i szefem kuchni restauracji Karakter - Danielem Myśliwcem - rozmawiamy o jego kulinarnych upodobaniach, konsekwencji, silnym charakterze i sukcesach
Gotuję nie dla siebie, tylko dla innych
Z Arturem Skotarczykiem, szefem kuchni i zarazem współwłaścicielem Restauracji Muga, rozmawiamy nie tylko o jego lokalu, ale również o tym, czy poznański rynek jest przychylny restauratorom
Nie trzeba robić fine diningu, aby robić najlepsze jedzenie na świecie
Z Janem Kilańskim, szefem kuchni Neon streetfood bar, rozmawiamy nie tylko o udziale w znanym programie, ale także o jego nowym projekcie
Bez szczęścia nie ma co w ogóle startować w tym biznesie
Daniel Pawełek opowiada nam jak ważne w branży gastronomicznej jest szczęście
Wspólne wizje i wartości kulinarne
Z Wojciechem Harapkiewiczem rozmawiamy o tym, jak tutaj trafił i czy jest to jego miejsce na ziemi
To nie czas i miejsce, w którym możemy oszukiwać naszych gości
Z Tomaszem Leśniakiem, właścicielem i szefem kuchni restauracji Nota_Resto oraz Bistro Bene, rozmawiamy o tym, jak pogodzić dwa kulinarne światy
Zaangażowanie - pożądana cecha w gastronomii
Na nasze pytania odpowiada Piotr Rogowski - współtwórca innowacyjnego projektu V4B Vision For Business
Kuchnia zrodzona z planów filmowych
Na mapie Dolnego Śląska w Ścinawie Polskiej, do której trudno trafić raczej przypadkiem, jest niezwykła Tawerna Kapitańska, którą dowodzi kapitan Tomasz Strażyński, a której sercem jest niezwykle pracowita i skromna Anna Strażyńska
Patrzymy na to, co robi sąsiad, a nie na to, co robi cały świat
Wspólnie z Rafałem Wronką postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się finansom w gastronomii
Gotowaniu od zawsze towarzyszą ludzie
Z niekwestionowanym mistrzem nad mistrzami - Kurtem Schellerem - rozmawiamy nie tylko o ciekawych połączeniach smakowych
Powrót do korzeni
Ponoć nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, on jednak postanowił nie trzymać się tej zasady i po 14 latach powrócił do miejsca, które tak naprawdę ukształtowało go kulinarnie. Z Krzysztofem Bielawskim rozmawiamy o powrotach
Tradycja zawsze się obroni
Wspólnie z Jerzym Pasikowskim, doradcą kulinarnym Nestlé, skonfrontowaliśmy tradycję z nowoczesnością
Moją misją jest zarażać kucharzy sukcesem
Z Joanną Ochniak rozmawiamy o realizowanych przez nią projektach
Sukces to sztuka doboru zespołu
Z Robertem Sową, właścicielem autorskich restauracji N31 restaurant & bar i Z57 restaurant & bar, rozmawiamy o tym intensywnym życiu w gastronomii
Sięgać po to, co nieznane i zaskakujące
Z Jakubem Ignyś, szefem kuchni restauracji Nifty no.20, rozmawiamy o jego gościnności
O kreatywności w kuchni
O kreowaniu nowych dietetycznych potraw rozmawiamy z Łukaszem Konikiem
Podhalańska tradycja z nutą nowoczesności
O prowadzeniu restauracji w typowo turystycznej miejscowości rozmawiamy z Michałem Lelkiem, szefem kuchni restauracji Halka w Zakopanem.
W poszukiwaniu kawy najwyższej jakości
Z Anną Oleksak, która objęła stanowisko Coffee Ambasadora w firmie Nespresso, rozmawiamy oczywiście o kawie.
Punk Rock w sercu i na talerzu
Z Sebastianem Krauzowiczem, jeszcze do niedawna głównodowodzącym w Hotelu Copernicus w Toruniu, rozmawiamy o nowym koncepcie, który już wkrótce otworzy we Wrocławiu.
Pan Tasak
Z Witem Szychowskim, znanym w mediach społecznościowych jako Pan Tasak, rozmawiamy między innymi o tym, jak to jest być wizytującym szefem kuchni.
Zwieńczenie 120 godzin ciężkiej pracy
Rozmowa z Bartoszem Peterem - tegorocznym zdobywcą Kulinarnego Pucharu Polski.
Rodzinna restauracja gwarancją sukcesu?
Firmy rodzinne są gwarantem jakości, pewności czy trwałości. Kultywują tradycję i kulturę, a budowane przez nich wartości są procesem długofalowym. O takich firmach, rozmawiamy z dr Adrianną Lewandowską - prezesem Instytutu Biznesu Rodzinnego.
Kuchnia pełna emocji
O gotowaniu prosto z serca rozmawiamy z Dawidem Szkudlarkiem - szefem kuchni restauracji Folwark Folińscy.
Pomysł na restaurację zrodzony z przypadkowego spotkania
Marta, Tamara, Kuba i Mateusz - cztery różne osobowości, które kalkulacje zepchnęły na dalszy plan, a postawiły na pasję i spontaniczność. Tak powstała restauracja Meh. O tym, że pewne rzeczy można pozostawić przypadkowi, rozmawiamy z Mateuszem Żurkiem
Nie chcemy zachłysnąć się szefowaniem
Restauracja Flavoria całkiem niedawno zmieniła nie tylko kartę, ale i swoje wnętrza. Zmian doczekało się również serce restauracji, jakim jest kuchnia. Za sterami zasiadł człowiek, który tę kuchnię zna od podszewki - Jakub Klimkiewicz
Silny ten, kto umie połamać tabliczkę czekolady, a zjeść z niej tylko dwie kostki
W zawodzie cukiernika pracuje niemal 30 lat. Swoją przygodę z czekoladą rozpoczął 13 lat temu i dalej ją kontynuuje, co sprawia, że wie o niej niemal wszystko. Janusz Profus - mistrz cukiernictwa oraz maestro czekolady E. Wedel
Wino narzędziem do zarabiania w gastronomii
To dobry czas, żeby porozmawiać o winie. O tworzeniu kart, odpowiednim doborze tego trunku i innych winiarskich ciekawostkach rozmawiamy z Maciejem Sokołowskim, wicemistrzem Polski Sommelierów 2017.
Finał to nie miejsce na eksperymenty
Rozmowa z Jarosławem Uścińskim, właścicielem i szefem kuchni Restauracji Moonsfera, prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, prowadzącym kadrę Narodowej Polski Juniorów OSSKIC na Olimpiadę Kulinarną oraz trenerem BBQ Kings.
Gotowania uczymy się przez całe życie
Jeden z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia, zwycięzca II edycji programu TOP CHEF. Pracował w uznanych londyńskich restauracjach, pod okiem ikon brytyjskiej kuchni - m.in. Gordona Ramsaya czy Toma Aikensa.
Zapomniane smaki niezapomnianego kucharza
Po 20 latach w branży, bo tyle minie w tym roku, trudno go nie kojarzyć. Szef kuchni w restauracji Blow Up Hall 5050, zwycięzca 5. edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak. Zapomniane Smaki" przybliżył nam swoją osobę.
Znam wszystko, co gastronomia ma do zaproponowania
Businesswoman, startuperka, restauratorka i promotorka zdrowego stylu życia - tak w dużym skrócie można opisać naszą rozmówczynię - Malkę Kafkę.
Nie ma w gastronomii biznesu bez serca
Z kuchnią włoską związany jest od najmłodszych lat. Zdobytym przez ten czas doświadczeniem chętnie dzieli się z innymi i to nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Ostatnio ze swoją autorską kuchnią zawitał nawet do Azji.
Człowiek zza kładki - rozmowa z Rafałem Targoszem
Duży wpływ na jego kuchnię wywarła Francja - charakterystyczna jej finezja, wykończenie i technika wykonania. Nie wyparł się jednak swojej rodzimej kuchni i stara się przy tym tworzyć formę luźną, nieskrępowaną.
Gastronomia to niekończąca się tajemnica. Rozmowa z Jarosławem Walczykiem.
Jeden z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w naszym kraju. Zanim osiadł na stałym lądzie, dbał o podniebienia tych na morzu.
Francja na talerzu. Rozmowa z C-Michel Labarre
Wszystkim związanym z gastronomią nieobcy jest zapewne konkurs Bocuse d'Or czy Instytut Paula Bocuse w Lyonie. Zarówno z jednym, jak i z drugim mocno związany jest nasz rozmówca
Siła przekazu - rozmowa z Adamem Chrząstowskim
Kucharz i szef kuchni z ponad 25-letnim stażem. Swoje potrawy serwował w pięciogwiazdkowych warszawskich hotelach, takich jak Bristol, Sheraton i Rialto. Podróżował po Europie i Dalekim Wschodzie, co sprawiło, że jeszcze bardziej docenił polską kuchnię.
Fantazje z owoców i warzyw
Już wkrótce zacznie się sezon komunii, wesel oraz innych imprez okolicznościowych. Warto więc zastanowić się, czym restauratorzy mogą zaskoczyć swoich gości. Możliwości jest tutaj wiele, my skupiliśmy się jednak na carvingu
Architektura na talerzu - rozmowa z Katarzyną Daniłowicz
Jest pierwszą i jak na razie jedyną kobietą, która wygrała "Top Chefa". Architektka z Wrocławia, Katarzyna Daniłowicz, na co dzień wprawdzie projektuje, ale zamiast budowli - wyśmienite kompozycje smakowe
Sztuka jest kobietą - rozmowa z Katarzyną Rogowską
O połączeniu miłości do sztuki z miłością do gotowania rozmawiamy z Katarzyną Rogowską.
Kuchnia molekularna Rozmowa z jej prekursorem - Jeanem Bosem
Belgijski mistrz sztuki kulinarnej, którego odznaczeń i wyróżnień nie sposób wymienić. Twórca Akademii Kuchni Molekularnej w Polsce.
Polscy kucharze kontra włoskie smaki
Propaguje kuchnię włoską w naszym kraju od lat. Obecnie zaangażowany w organizację już dwunastej edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana". Rozmowa z Giancarlo Russo.
Czym jest jutro...
Rozmowa z Ernestem Jagodzińskim zdobywcą tytułu Szef Jutra 2017 Gault&Millau, szefem kuchni restauracji Cucina 88.
Ambasadorka polskiej gastronomii
Justyna Adamczyk, redaktor naczelna polskiej edycji "Żółtego Przewodnika" i od niedawna wiceprezes zarządu Gault&Millau International
Jak zdobyć kulinarny puchar polski
W przygotowaniach do Kulinarnego Pucharu Polski nie było miejsca i czasu na przypadek.
Młody, zdolny, pracowity
Maciej Pisarek miał okazję tej jesieni pokazać, że uczeń gastronomika może wiele. We wrześniu, jako pomocnik szefa Pawła Salamona, zdobył Kulinarny Puchar Polski
Zmierzamy w dobrym kierunku
O zmianach w formule najważniejszego w polskim środowisku gastronomicznym konkursu kulinarnego rozmawiamy z Filipem Bittnerem, dyrektorem Grupy Produktów na Międzynarodowych Targach Poznańskich...
Sztuka projektowania od kuchni
W świecie gastronomii w ostatnich latach obserwujemy liczne zmiany, nie dotyczą one tylko podejścia do gotowania
Staż okraszony gwiazdkami
Ma nieco ponad 30 lat, z czego 11 pracował w kuchni. Powinien zrobić to już dawno, ale los tak chciał, że dopiero teraz zdecydował się na zagraniczny staż.